Urla, organik zeytini 'güneş' ile sıkıyor

1dk okuma

Urla'da güneş enerji sistemleriyle çalışan, modern bir kontinü tesisi kuran tek zeytinyağı işletmesi unvanının sahibi Turla, İtalya'dan ödülle döndü

Haberin Devamı

Urla'nın Yağcılar Köyü'nde bulunan Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği'nden doğan organik zeytinyağı markası Olivurla, İtalya'da düzenlenen BIOL yarışmasında ödüle layık görüldü.

kobiden.com'dan Arzu Alp'in haberine göre; Kuşçular Köyü'nde 2012 yılında İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle güneş enerji sistemleriyle çalışan kontinü tesisi kuran Turla şirketi, ilçede temiz enerji üreten tek zeytinyağı işletmesi olma özelliğini taşıyor. 1998'de Erdinç ve Zerrin Omuroğlu çifti tarafından kurulan Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği, şimdi ziraat eğitimi alan kızları Pelin Omuroğlu Balcıoğlu'nun da katkılarıyla Turla Şirketi'nin bir parçası olarak faaliyetini sürdürüyor.

Çiftlikte 12 bin zeytin ağacı bulunuyor

İlk zeytin ağacının 1998 yılında dikilmesi ile başlayan çalışmalar, bugün toplamda 12 bin zeytin ağacı ile üretim yapan bir çiftliğe dönüştü. 2003'te Urla'nın ilk organik tarım sertifikasını alan işletme, Olivurla markasıyla zeytin ve zeytinyağı üretiyor. Urla merkezde bulunan tarihi bir binanın restorasyonunu gerçekleştirerek burayı Ayerya Organik Ürünler adıyla butik dükkana dönüştüren şirket, 2010'dan beri satışlarını bu noktadan gerçekleştiriliyor.

Tesislerinde kaliteli ve aromatik zeytinyağları ürettiklerini anlatan Pelin Omuroğlu Balcıoğlu, "Butik olarak ürettiğimiz ve Olivurla Organik Zeytinyağları markasıyla pazara sunduğumuz zeytinyağlarımızın asit oranı yüzde 0,2 ile yüzde 0,4 arasında değişiyor. Ürünlerimizde bir kalite kriteri olan boğazda yakıcılık özelliği ile fenolik bileşenleri, yani antioksidanları, dil üzerindeki acılığı ve meyvemsiliği en üst seviyede tutabilmeyi hedefliyoruz" dedi.Balcıoğlu, Olivurla'nın Erkence, Ayvalık, Gemlik ve Domat varyetelerinden elde edilen, Ayerya'da üretilen zeytinlerden elde edilen ürünlerin birleştirildiği bir zeytinyağı markası olduğunu dile getirdi. Olivurla organik naturel sızma zeytinyağının, Domat varyetesinden alınabilecek farklı aromalara sahip olduğunu anlatan Balcıoğlu, "Bu aromalar içinde, taze zeytin ile taze çimen, çağla badem, yeşil elma, yeşil domates, enginar gibi farklı tat ve lezzetler ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Urla'nın, 12 İyon kentinden biri olan Klazomenai'nin günümüzdeki adı olduğunu anımsatan Balcıoğlu, "Klazomenai, M.Ö. 6 yüzyıla dayanan ve dünyanın ayrıştırma metodu ile sıkılan ilk zeytinyağı işçiliğinin de yer aldığı bir kent. Bu nitelikleriyle, bize bu bölgedeki zeytin ve zeytinyağı kültürünün ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Biz de bu kıymetli mirasa sahip çıkmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BIOL yarışmasına da değinen Balcıoğlu, bu organizasyonda öncelikle zeytinyağların kimyasal değerlerine analiz ile bakıldığını belirtti. Balcıoğlu, özetle şu bilgileri verdi:

"Hem natürel sızma kriterleri aranıyor hem de organik olup olmadığı sonuçları 11 sayfalık raporla sunulan, kapsamlı analiz ile araştırılıyor. Bu anlamda ürünler iki ciddi ön elemeden geçiyor. Daha sonra dünyanın dört bir yerinden gelen tadımcı panelist gurubuyla bütün zeytinyağları tek tek duyusal analizden geçiriliyor. Bunun sonucunda da extra gold, gold ve silver olarak sınıflandırmalara alınıyor. Bu yarışmada Türkiye'den yalnızca iki firma ödül aldı. Her iki firma da gümüş ödüle layık görüldü. Bu iki üreticiden biri de biziz."

Haberle ilgili daha fazlası: